Pepparkakan har en given plats inom svenska jultraditioner och sträcker sig så långt tillbaka som till 1300-talet. Det var dock inte förrän under 1800-talet som dess ingredienser blev så pass lättillgängliga att medelklassen hade råd att baka pepparkakor. Idag är småkakan en självklarhet under decembermånaden och brukar ätas i samband med advent, lucia och jul.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Historien bakom Pepparkakans dag
Pepparkakans dag instiftades 1996 av företaget Annas Pepparkakor med anledning att öka intresset för den juliga kakan. Det är alltså ingen slump att denna dag infaller på just namnsdagen för Anna – den 9 december varje år.
Annas Pepparkakor grundades 1929 av systrarna Anna och Emma Karlsson och öppnade ett eget bageri på Östermalm i Stockholm. Idag levererar företaget pepparkakor över hela världen.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Myten om att man blir snäll
Pepparkakan är inte bara god utan sägs också göra de som äter dem snällare. Hur denna myt uppstod är oklart men det finns ett par olika teorier.
Under 1300-talet bakade nunnor ofta pepparkakor i medicinskt syfte då ingredienserna ansågs vara snälla mot magen. Ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma ska ha en positiv effekt vid magbesvär och problem med matsmältningen samt ge en lugnande känsla. Det sägs till och med att unionskungen Hans lär ha ordinerats pepparkakor av sin doktor för att bota sitt dåliga humör.
Om detta stämmer låter vi vara osagt, men det är inte omöjligt att pepparkakans medicinska effekter hjälpte människor att bli snällare genom att mildra magproblem.
När är pepparkakans dag?
Pepparkakans dag firas alltid på Annas namnsdag den 9 december. Då småkakan är starkt förknippad med jul är detta en bra tidpunkt på året föra att fira. Det är också populärt att själv baka kakan just denna dag.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Om du uppskattade denna artikel – dela gärna i sociala medier!