Annons

Temadagar

Ostens dag

Ost är ett vanligt och populärt livsmedel: du kan ha ost på mackan, i mat eller varför inte till dessert? Ost finns i många olika former och smaker och har varit en del av alla kulturer där man producerat mjölk – i tusentals år. Självklart firar vi osten på en helt egen dag, nämligen Ostens …

Ostens dag Läs mer »

Chokladbollens dag

Det finns många anledningar till att älska den lilla söta chokladbollen. Den är enkel att göra och man har för det mesta alla ingredienser hemma. Tillverkningen är barnvänlig eftersom den inte kräver spis eller ugn. Chokladbollen är onekligen ett av våra mest populära tilltugg när det är fikadags och självklart har den alldeles egen dag …

Chokladbollens dag Läs mer »

Pannkaksdagen

Den traditionella desserten efter ärtsoppan på torsdagar, som mellanmål eller en helt egen måltid. Pannkakan är en maträtt som många kan relatera till oavsett hur den äts eller i vilken form den serveras. Detta är självklart något som är värt att fira och det gör vi på Pannkaksdagen, eller pannkakans dag som den också kallas. …

Pannkaksdagen Läs mer »

Sverigefinnarnas dag

Som många vet har Sverige en stark anknytning till Finland. I båda länderna finns kulturella arv som kan spåras långt tillbaka vilket har gett upphov till en minoritet som kallas sverigefinnar. Denna grupp av människor består bland annat av krigsbarn, politiska flyktingar och finnar som sökte sig till Sverige för att arbeta. Idag är Sverigefinnarna …

Sverigefinnarnas dag Läs mer »

Knäckebrödets dag

Te, knäckebröd och ost är en kombination många känner igen på sena vinterkvällar. Knäckebrödet är ett av de allra äldsta livsmedel i Sverige och har länge varit ett favorittillbehör oavsett morgon, lunch eller middag. I genomsnitt äter ett svenskt hushåll nästan sex kilo varje år, men trots detta har konsumtionen minskat de senaste åren. Knäckebrödets …

Knäckebrödets dag Läs mer »

Semikolonets dag

Semikolonet är ett finurligt litet tecken som funnits med ett bra tag i vår typografi. Trots detta används skiljetecknet sällan i text, och i de få undantag vi ser dem är de vanligtvis en del av en emoji. Många är osäkra på hur just semikolonet ska användas i en meningsuppbyggnad och varför inte passa på …

Semikolonets dag Läs mer »

Nutelladagen

Som pålägg, i bakverk eller direkt ur burken – hur du äter den är oväsentligt. Den goda hasselnötskrämen, Nutella, har producerats i över 70 år och är älskad av människor i hela världen. Så älskad att den till och med firas på en helt egen dag, nämligen Nutelladagen, eller Nutellans dag som den också kallas. …

Nutelladagen Läs mer »

Internationella tvillingdagen

Det sägs att tvillingar delar ett speciellt band – en sammankoppling som andra inte förstår. Att vara tvilling är nämligen väldigt unikt. Bara 1,4 procent, på ett ungefär, av alla graviditeter leder till flerbarnsbörd i Sverige. Givetvis är detta något att fira stort och det gör vi på den internationella tvillingdagen i februari. En tvilling …

Internationella tvillingdagen Läs mer »

Löpningens dag

Löpning är en populär träningsform som utövas av många. Varje år förenas löpare över hela landet för att fira Löpningens dag och i flera städer anordnas evenemang för just detta. På med träningskläderna, snöra skorna och ge dig ut på en löptur! Nya mål och äventyr Löpningens dag skapades av en av Sveriges mest framgångsrika …

Löpningens dag Läs mer »

Halvsnödagen

Några veckor efter årsskiftet blir dagarna lite ljusare efter en lång tid av höst- och vintermörker. Under denna period är det vanligt, men inte självklart, att vi sett snö falla från himmelen. Kan man veta hur långt vintern är gången och när den tar slut? Enligt traditionen från det gamla bondesamhället finns det en dag …

Halvsnödagen Läs mer »