Varför firar vi midsommar?

Midsommar i Sverige infaller under perioden 19 – 26 juni och är en högtid som firas i Europa. Enligt traditionen tillhör dans, lekar, blommor, sill, jordgubbar och spritdrycker midsommarfirandet. Enligt Nordiska museet kan få andra helgdagar mäta sig med midsommar när kommer till svenska högtider.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Många vet att vi firar midsommar men en vanligt förekommande fråga är:

Varför firar vi midsommar?

Vi firar midsommar för att hedra Johannes Döparen

Anledningen till varför vi firar midsommar bottnar som mycket annat i kristendomen och firandet till minne av Johannes Döparen. Redan på 300-talet började den kristna kyrkan fira Johannes Döparens dag den 24 juni vilket beror på att han ska ha fötts ett halvår före Jesus. Tillsammans med kristendomen spreds midsommarfirandet runt om i Europa och firas idag ibland annat i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Varför firar vi midsommar? Svaret ligger hos Johannes Döparen och Jesus
Johannes Döparen sägs ha gett upphov till varför vi firar midsommar

I våra grannländer Danmark och Norge kallas dagen för St Hans aften vilket är ett namn som anknyter mer till den kristna uppfattningen än vår svenska benämning. Finland kallar sin midsommar för Juhannus och kombinerar den med två andra högtider utöver Johannes Döparen; den finska flaggans dag och den folkliga midsommaren. I Finland är midsommar dessutom extra viktig då det är vid denna tidpunkt öppettider och kollektivtrafikens tidtabeller anpassas efter sommartid.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Fram till 1952 firades alltid midsommarafton den 23 juni vilket är dagen innan Johannes Döparens födelsedag. Det ansågs dock att firandet var till besvär mitt i veckan och ändrades därför till att alltid firas på en fredag.

Ur ett hedniskt perspektiv kan firandet av midsommar knytas an till ett flertal skrifter och händelser. Det finns bland annat teorier om varför vi firar midsommar på grund av följande:

  • Sommarsolståndet infaller tätt inpå det kristna datumet för midsommar
  • Midsommarblot ska ha förekommit under järnåldern
  • Riter och en dyrkan av solen förekom under den nordiska bronsåldern

Dessa är dock spekulativa och går inte med säkerhet att fastställa vilket innebär att den kristna tolkningen oftast är den allmänna uppfattningen. Som äldst kan anledningen till varför vi firar midsommar spåras tillbaka till 1200-talet och de isländska kungasagorna.

Hur vi firar midsommar i Sverige

Midsommar är starkt förknippat med midsommarstången – vanligtvis utformat som ett kors med en hängande krans på varsin sida. Runt midsommarstången samlas människor i form av en eller flera ringar för att dansa och delta i lekar. Midsommarstången sägs härstamma från Tyskland och lär ha kommit till Sverige omkring 1300- eller 1400-talet.

En klassisk måltid vid midsommar
En klassisk måltid vid midsommar

För många betyder maten mycket och traditionellt sett tillhör färskpotatis, sill, jordgubbar och spritdrycker festligheterna vid midsommarfirandet. Numera är det också vanligt att sätta igång grillen framåt midsommaraftons kväll.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Slutligen läggs även stor vikt till blommor i midsommarfirandet och används inte enbart för att pryda midsommarstången. Blommor används också till kransar som vanligen bärs av kvinnor och barn. Vidare sägs det att om en kvinna plockar 7 sorters blommor och lägger under sin kudde på midsommarnatten kommer hon att drömma om sin blivande man.

Hoppas du fick svar på frågan om Varför firar vi midsommar. Om du tyckte om artikeln; kommentera eller dela gärna i sociala medier!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »



Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap