Den folkkära semlan, eller fastlagsbullen, förknippas vanligtvis med fettisdagen – den sista dagen i fastlagen. Traditionellt sett består den av en urgröpt vetebulle fylld med grädde och marsipanmassa. Den moderna semlan kan dock hittas i flera varianter med exempel så som semmelwrapen, nutellasemlan eller prinessemlan.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
De flesta har koll på att semlan brukar ätas någon gång tidigt på våren, närmare bestämt på fettisdagen. Eftersom denna dag är rörlig och infaller på olika datum från år till år kan det vara svårt att veta den exakta tidpunkten.
I denna artikel besvarar vi därför frågan om: När är fettisdagen 2024?
Shrove Tuesday, Mardi Gras och Fastlagstisdagen
Fettisdagen firas på olika sätt i många länder. På engelska kallas dagen Shrove Tuesday och på franska för Mardi Gras – vilket betyder just fet tisdag. I Finland säger man Fastlagstisdagen och ett något mer ålderdomligt namn i Sverige är Vita tisdagen.
Namnet är en sammansättning av orden fet och tisdag vilket syftar på att man på denna dag ofta åt fet mat innan fastan. Anledningen till att dagen ibland kallades för Vita tisdagen är inte helt fastställt. En teori är att namnet anspelar på det vita mjölet som användes till att baka de semlor som ofta förknippas med dagen.
Ibland kallas också dagen för Semmeldagen.
Från hetvägg till semla
I det klassiska uppslagsverket Nordisk familjebok från tidigt 1900-tal, andra upplagan – den så kallade Uggleupplagan beskrivs semlan på följande sätt:
Semla, stundom Simla (ty. semmel, fnhty. semala, af lat. simila, finaste hvetemjöl), fint hvetebröd i form af rund bulle, som förtäres (vanligen med ilagd mandelmassa) till mjölk, hufvudsakligen endast under fastlagen (detta bruk uppträdde i Stockholm f. g. 1679). Jfr Hetvägg.
I uppslagsverket jämförs semlan med hetvägg: en kilformad bulle som ofta serverades i varm mjölk. Ordet är troligtvis fritt översatt från tyskans heisse wecke som betyder varm kil. Kilformen lever vidare än idag då locken på en semla vanligtvis är utformade på detta vis.
Semlan har funnits sedan 1500-talet och kan spåras tillbaka till särskilda bagare i Köpenhamn, så kallade simlebagare. I Sverige kan man kort därefter, i mitten av 1500-talet, läsa om fastlagsbullar som en del av ett tackoffer i Gustav Vasas bibel.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Det skulle dock dröja innan semlan blev en vanlig förekomst bland svenska hushåll.
Under 1900-talet ökade tillgängligheten av råvaror som mjöl, socker och grädde vilket är några av huvudingredienserna i en semla. Detta resulterade att fastlagsbullen åts i större utsträckning och inte bara av kungligheter eller inom adeln.
När är fettisdagen?
Fettisdagen 2024 infaller den 13 februari.
Dagen är rörlig och inträffar alltid mellan blåmåndagen och askonsdagen. Tidpunkten för fettisdagen bestäms utifrån när påsken infaller och inträffar 47 dagar före påsk.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Fettisdagen, eller Semmeldagen, är traditionellt den dag då vi äter semlor men försäljningen har successivt förflyttats bakåt mot jul och trettonhelgen.
Avslutningsvis hoppas jag att du fick svaret på när fettisdagen är – dela gärna i sociala medier eller skriv en kommentar nedan.