Efter vårt sedvanliga jul- och nyårsfirande infaller trettonhelgen lagom till att skola och arbete sätter igång igen. Runt denna helg, som består av två dagar; trettondagsafton och trettondagen, ställer sig många frågan om: Är trettondagsafton en röd dag?
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Trettonhelgen
Helgfirandet startar 12 dagar efter jul och löper under två dagar med avslut den 6 januari – 13 dagar efter jul (därav namnet trettonhelgen). I och med detta räknar vi alltså juldagen (25 december) som förstadag jul.
I de flesta kristna länderna firas trettondagen den 6 januari då det sägs att de tre vise männen lär ha kommit till Betlehem med gåvor 13 dagar efter Jesu födelse. På grund av detta firar många länder denna dag genom att utbyta presenter.
Vidare anses det vanligtvis att julen är över efter denna dag förutom i Norden där julen dansas ut på tjugondedag jul – även kallad tjugondag knut.
Är trettondagsafton en röd dag?
Trettondagsafton (den 5 januari) är inte en röd dag men detta betyder inte per automatik att du inte är ledig. Även om dagen inte infaller på en lördag eller söndag, då många är lediga, är det många arbetsgivare som tillåter halvdag.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Lagen (1989:253) om allmänna helgdagar berättar för oss vilka dagar som definieras som en röd dag:
Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.
Som vi kan se ovan finns trettondag jul med i listan över röda dagar men inte trettondagsafton. Med detta sagt; om du arbetar heldag, halvdag eller kan vara ledig på denna dag är det bara din arbetsgivare som kan svara på.
Avslutningsvis – om du fick svar på frågan om: Är trettondagsafton en röd dag? Kommentera gärna nedan eller dela artikeln i ditt sociala flöde.