När är midsommar?

Midsommar – kanske den mest folkkära och förväntansfulla högtid vi har i Sverige. Vi är oerhört förtjusta i vårt traditionella sommarfirande: jordgubbarna, fåniga danser, sillen, grillen och snapsen.

Midsommartraditionen är sig lik sedan många år tillbaka.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Men när är midsommar 2024?

Varje år infaller festligheterna på olika datum eftersom midsommar är rörlig. De flesta brukar ha koll på att midsommarafton brukar vara på en fredag, men många ställer sig frågan: När är midsommar?

Med denna artikel ämnar vi besvara just detta och lite till – häng på!

Midsommar – En svensk klassiker

Hos de allra flesta ligger midsommar varmt om hjärtat. Tillsammans med julen bildar midsommar en mycket populär duo hos svenskarna.

Men vad är det som gör just midsommar så folkkär?

En del kanske ser fram emot firandet med släkt och vänner. Andra uppskattar maten, dansen och musiken. Eller kanske är det mystiken som brukar ligga i luften?

För många markerar midsommar starten på sin semester och kanske är det därför?

När är midsommar?

Vad det än må vara finns det många saker vi förknippar med midsommar. Även om vi alla har våra egna sätt att fira midsommar mynnar det i slutändan ut i en gemensam svensk tradition.

Några klassiska exempel som hör midsommar till är:

Midsommarkransen

När det är midsommar binder vi midsommarkransar, en slags ringformad huvudbonad gjord av blommor. Med hjälp av ståltråd och ibland tråd eller blomstertejp sätts kransen ihop och bärs traditionsenligt under midsommar.

Vad är mer midsommar är ljusa nätter och blommor i håret?

Midsommarstången

Midsommarstången, eller majstången som den också kallas, härstammar med största sannolikhet från Tyskland. Den tros har kommit till Sverige någon gång under början av 1800-talet och har sedan dess varit en del av svensk tradition.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Ett vanligt missförstånd som ofta kommer på tal är att midsommarstången skulle vara en fallossymbol, det vill säga efterlikna en penis. Detta är naturligtvis helt felaktigt och det finns inget historiskt som antyder detta. Midsommarstången är troligare en religiös symbol eftersom den är formad som ett kors.

Dans och lekar

Under midsommarfirandet är det vanligt med dans och lekar runt midsommarstången. De flesta har nog åtminstone någon gång i livet hoppat runt och låtsat vara en groda.

Men varför gör vi så och när började det?

Dans och lekar kring midsommarstången har förekommit sedan 1700-talet, men tog fart på riktigt under 1800- och fram till tidigt 1900-tal. Det var då man började ge ut sångböcker förknippade med svenska högtider: däribland den kanske mest välkända Små grodorna.

Anledningen till att vi dansar och lekar beror på att barnen i byn skulle lära känna varandra – precis som vi gör idag.

Midsommarmaten

Färskpotatis och jordgubbar var länge lyxvaror och fördes relativt sent in i våra svenska midsommartraditioner. Detta beror på att det var ytterst få som kunde skörda färskpotatis eftersom man ansåg det slösaktigt att inte låta grödan bli fullvuxen.

När det är midsommar äter vi jordgubbar

När det gäller jordgubbar fanns det knappt någon marknad och det var ytterst sällsynt att man valde att odla just jordgubbar på den lilla mark man ägde.

Båda dessa råvaror hamnade på midsommarbordet först under början- till mitten av 1900-talet.

Sillen var dock vanligare – särskilt längst med kustorter. Man hade länge saltat in och förvarat sill men den vi idag förknippar med midsommar, i ättikslag tillsammans med socker, blev först vanlig under 1900-talet.

Sju sorters blommor

Många förknippar midsommar med magi och mystik.

Ett klassiskt exempel är att man lägger sju sorters blommor under kudden. Detta sades leda till att man såg sin tillkommande i en dröm. För det mesta var det unga kvinnor som gjorde detta eftersom det förr i tiden var ekonomiskt viktigt att en kvinna blev gift.

Andra exempel på fenomen kring midsommar är att rulla runt naken i daggen och hoppa över sju gärdsgårdar – detta skulle enligt sägen ge god hälsa.

När är midsommar?

För att svara på frågan måste man först se till av vilka anledningar vi firar midsommar. Bland annat infaller sommarsolståndet runt samma tillfälle och likaså Johannes döparens dag.

Fram till 1953 inföll midsommardagen alltid på Johannes döparens dag den 24 juni. Men för att midsommar skulle passa bättre in i arbetsveckan flyttades midsommardagen till närmastliggande lördag.

Men när är midsommar nuförtiden?

Midsommarafton infaller alltid mellan perioden 19 – 25 juni och i år är det den 21 juni. Midsommardagen infaller alltid dagen därpå och i år är det den 22 juni.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Detta innebär att midsommardagen fortfarande ibland infaller den 24 juni precis som förr i tiden.

Även om midsommarafton inte per definition är en röd dag är man vanligtvis ledig ändå – dubbelkolla dock alltid med din arbetsgivare. Midsommardagen är alltid en röd dag och du är i regel ledig.

Avslutningsvis hoppas vi att du fick svar på frågan: När är midsommar? Dela gärna artikeln i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev här nedanför.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »



Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap