Är nationaldagen en röd dag?

Sveriges nationaldag, eller svenska flaggans dag som den tidigare kallades, infaller alltid den 6 juni varje år. Många förknippar nationaldagen med den svenska flaggan och Sverige som land men i grund och botten har dagen också en historisk betydelse.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

En del ställer sig frågan om nationaldagen är en röd dag och vad annandag pingst har med saken att göra. I denna artikel ämnar vi besvara just detta.

Nationaldagens historia

Den 6 juni har inte alltid varit vår nationaldag utan kallades tidigare för svenska flaggans dag. Om vi går ytterligare ett steg tillbaka i tiden var dagen uppkallad efter Gustav Vasa: Gustafsdagen.

Gustafsdagen

Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung i Strängnäs och Kalmarunionen upphörde. Detta innebar att Sverige nu var en självständig stat och dagen uppkallades efter konungen. På samma datum, nästan 300 år senare, utfärdades även 1809 års regeringsform som gjorde upphov till det moderna Sverige.

Är nationaldagen en röd dag?

Det råder inget tvivel om att just den 6 juni har haft en stor betydelse för Sveriges historia. Än hade dagen ingen status som nationaldag utan skulle först komma att kallas svenska flaggans dag.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Svenska flaggans dag

Skansens grundare, Artur Hazelius, anordnade en stor fest den 6 juni 1893 på Skansen i Stockholm. Temat gick i en nationalistisk anda och under kvällen stod den svenska flaggan i centrum. Allt eftersom åren gick blev festen till en tradition och en särskild arbetsgrupp kom till: Styrelsen för Svenska Flaggans Dag.

Festligheterna spred sig och den 6 juni stod den svenska flaggan på topp över stora delar av landet. När det senare var dags att instifta en officiell nationaldag fanns det redan ett givet datum. År 1983 blev den 6 juni således Sveriges nationaldag.

Är nationaldagen en röd dag?

Vilka dagar som är röda dagar i Sverige, eller allmänna dagar som de också kallas, bestäms utifrån svensk lag:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Nationaldagen är alltså en röd dag och du är vanligtvis ledig från arbete eller skola. Tidigare var annandag pingst en röd dag men ändrades 2005 till att man istället är ledig på nationaldagen.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Eftersom nationaldagen är rörlig och infaller på olika veckodagar från år till år kan den ibland inträffa under en helg.

Nationaldagen på en lördag eller söndag

Om detta inträffar finns det inga generella regler kring huruvida du ska kompenseras med att vara ledig en annan dag. Många arbetsgivare väljer dock att ge rätt till att ta ut en extra ledig dag i fallet om nationaldagen infaller på en lördag eller söndag. Det är alltså upp till din arbetsgivare för hur det ligger till på just din arbetsplats.

I flera kollektivavtal finns det en reglerad kompensation för om nationaldagen infaller under en helg. Vanligtvis är du då ledig antingen fredagen före eller måndagen efter nationaldagen.

Hoppas detta besvarade frågan på: Är nationaldagen en röd dag? Dela gärna artikeln i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »



Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap