Under påskhögtiden samlas vi ofta med nära och kära för att fira. Många förknippar påsken med ägg (vissa ätbara och andra fyllda med godis), kycklingar, påskkärringar och fjädrar. Vanligtvis medför våra storhelger en viss ledighet och så är fallet även under påsk och långfredagen.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
I denna artikel får du svaret om du är ledig på långfredagen.
Golgata och korsfästelse
Äggrullning, barn utklädda till påskkärringar och brasor i naturen – många anser att påsk är en högtid av glädje och värme. Detta ser vi inte minst i att vi brukar hälsa varandra Glad påsk under högtidshelgen.
Men inom kristendomen, där de flesta av våra högtider har sitt ursprung, är påsk och särskilt inte långfredagen någon glad dag.
Efter Jesus sista måltid tillsammans med sina lärjungar grips han av romerska soldater under ledning av Pontius Pilatus. Jesus döms till döden genom korsfästelse och får själv bära sitt kors fram till Golgata – en kulle utanför Jerusalem.
I bibeln beskrivs hur Jesus korsfästs tillsammans med två brottslingar:
När de kom till den plats som kallas Skallen korsfäste de honom och förbrytarna, den ene till höger och den andre till vänster. Jesus sade: ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” De delade upp hans kläder och kastade lott om dem.
Efter en tid på korset avlider Jesus och det berättas om hur ett mörker faller över jorden. En soldat försäkrar sig om att Jesus har tagit sitt sista andetag genom att sticka en lans i honom. Därefter för en av Jesus lärjungar den inlindade kroppen till en närliggande plats där han begravs.
I den kristna kyrkan är långfredagen en allvarlig och stilla dag – ofta utan instrument och kyrkklockor.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Är långfredagen en röd dag?
I Sverige regleras vad som räknas som en röd dag i vår lag, närmare bestämt i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar. På dessa dagar hålls skolor stängda och du är i regel ledig från arbete:
Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.
Långfredagen är alltså en av tre röda dagar under påsken och är tillsammans med jul (beroende på hur den infaller) en högtidshelg med långledighet. Detta då långfredagen och annandag påsk alltid är en fredag respektive måndag därpå.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
I år (2024) infaller långfredagen den 29 mars.
Om du gillade artikeln om: Är långfredagen en röd dag? – Dela gärna i sociala medier, kommentera nedan eller gå med i vårt nyhetsbrev.