Som många vet har Sverige en stark anknytning till Finland. I båda länderna finns kulturella arv som kan spåras långt tillbaka vilket har gett upphov till en minoritet som kallas sverigefinnar. Denna grupp av människor består bland annat av krigsbarn, politiska flyktingar och finnar som sökte sig till Sverige för att arbeta.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Idag är Sverigefinnarna den största nationella minoriteten i vårt land och har till och med en helt egen dag – Sverigefinnarnas dag!
Den sverigefinska kulturen föds
Finland var en del av Sverige i nästan 700 år, fram till 1809 då landet förlorades till Ryssland. Under åren som svenskt flyttade många finnar till olika delar av Sverige för att arbeta, främst i skog eller gruvor. Några av dessa platser kallas fortfarande för finnskogar eller finnmarker. Andra flyttade hit eftersom det helt enkelt var deras land efter att Finland blivit svenskt i början av 1100-talet.
Folkslaget har alltså funnits i nästan tusen år och det kan tyckas vara konstigt att Sverigefinnarnas dag är en relativt ny dag i almanackan.
Även i en något mer modern tid flyttade många finnar hit för att arbeta. Under 1900-talets mitt fanns det, till skillnad från i Finland, gott om jobb i Sverige – mycket tack vare de växande industrierna.
Finnar har således sökt sig till Sverige under en lång period och vid flera olika tillfällen. Resultat av detta är att en stor del av vår befolkning härstammar från Finland och därav namnet sverigefinnar. Med sig hade de finsk kultur som på många sätt har fått en stark anknytning till det svenska samhället.
När är Sverigefinnarnas dag?
Sverigefinnarnas dag infaller den 24 februari.
Temadagen blev officiell 2012 men firades för första gången ett år tidigare. Anledningen till att just denna dag valdes beror på att det var den finländska folklivsforskaren och kulturpolitikern Carl Axel Gottlunds födelsedag. Gottlund, även kallad Svedjefinnarnas apostel, forskade om- och skrev ner berättelser av invånarna i de värmländska finnskogarna under tidigt 1800-tal.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Sedan 2014 har sverigefinnarna också en egen flagga med en kombination av de Svenska och Finländska färgerna: vitt, gult och blått.
Sverigefinländarnas dag firas för att uppmärksamma den nationella minoriteten i Sverige och främja den sverigefinska kulturen. I flera städer, så som Stockholm och Göteborg, anordnas kulturella evenemang på denna dag.
Om du uppskattade denna artikel om Sverigefinnarnas dag – dela gärna i sociala medier, på din blogg eller skriv en kommentar nedan.