Många förknippar studenten med skolavslutning, studentmössor, studentplakat, blå- och gula ballonger, studentpresenter, vuxenlivet och fest. Den traditionella och högtidliga dagen firas i början av juni men festligheterna brukar börja redan under april.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Som ungdom är studenten en stor höjdpunkt i livet där man går från att vara ung till vuxen – en slags övergångsrit. Efter studenten väljer några att studera vidare på högskola eller komma ut direkt i arbetslivet. Andra tar ett sabbatsår och upptäcker världen.
Studentens historia
Studenten och studentexamen bottnar i de avgångs- och inträdesprov som avlades under 1600-talet mellan gymnasium och universitet. Under mitten av 1800-talet innebar en typisk slutexamen först ett skriftligt prov följt av ett muntligt prov (en så kallad munta) om det första godkändes.
De som förr i tiden skulle avlägga sin studentexamen kallades för abiturient. Före examen bars en abiturientmössa, idag kallat studentmössa, som förseddes med olika tofsar och emblem för att påvisa examensresultatet.
Studentmössan har länge varit studentens signum och bärs inte bara i Sverige utan också i andra nordiska länder. Studentmössorna kan dock se lite olika ut beroende på i vilket land eller område studentexamen avläggs. I Sverige används i regel de klassiska Lunda- eller Uppsalamodellerna.
Studentexamen avskaffades 1964 då riksdagen ansåg den föråldrad och man ville effektivisera systemet. Idag genomförs mer centrala prov under läsåret och eleverna får istället ett slutbetyg i samband med studenten.
Svenska studenttraditioner
I Sverige pågår studentfirande under hela sista året på gymnasiet. Från regelbundna studentfester till att intensifieras framåt april med mösspåtagning – vanligtvis under valborgsmässoafton. Före studenten anordnas också en bal där studenterna klär upp sig och vanligtvis kommer i par.
Själva studentdagen utspelar sig på flera platser och kan se ut ungefär på följande vis:
- Studentdagen börjar med en champagnefrukost
- Samling och avslutning i skolan med exempelvis utdelning av stipendier, musikkonserter och annan underhållning
- Studenten i skolan avslutas i regel med ett så kallat utspring där studenten möts av familjemedlemmar och anhöriga utanför skolan
- Därefter är det vanligt att studenterna färdas genom stan i antingen en studentkortege (studentflak) eller studenttåg
- Slutligen brukar alla studenter samlas upp i en park eller liknande där de återigen firas av släkt och vänner för att därefter åka hem var för sig
- Det är vanligt med en studentmottagning i hemmet som brukar bestå av mat & dryck, tårta, studentpresenter med mera tillsammans med släktingar
- Slutligen avslutas studentdagen i regel med fortsatt firande tillsammans med andra studenter på en fest
Under hela dagen är det vanligt förekommande att studenterna sjunger studentsånger, exempelvis ”För vi har tagit studenten” till melodin av For He’s a Jolly Good Fellow.
Annons
Artikeln fortsätter nedan
Ett annat exempel är Studentsången som är skriven av Herman Sätherberg:
Sjungom studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtat med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än
i våra sinnen bo,
hoppet är vår vän,
och vi dess löften tro,
när vi knyta förbund i den lund,
där de härliga lagrarna gro,
där de härliga lagrarna gro!
Hurra!
Hoppas du uppskattade denna artikel om Studenten. Dela gärna artikeln i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev nedan!
Hej, student förr: skrivning och muntliga förhör av examinator och professorer, i ämnen man fick någon vecka tidigare. Mössan man bar där man satte tofsar eller korkar som visade betyg man fått på skriftliga prov visade med färger vilka ämnen. Mössorna dekorerades även med roliga saker, nallar etc. Det var INTE studentmössan. Den fick man först bära när man skulle stå vid ingången och sjunga studentsången, Sjung om studentens .., och därefter ”springa ut” till väntande släkt o vänner. Inget åkande på flak och skråla o skrika. Min pappa hade hyrt en buss, tex som tog alla gäster hem där vi hsde öppet hus så länge någon gäst var kvar. Inte kunde man smita iväg heller. Det skulle ansetts opassande och förolämpande.
Ja det är mycket som ändrats!!!